Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Forskargruppen

Den framgångsrika kandidaten kommer att ingå i ett internationellt team av entusiastiska forskare. Stockholm är en levande internationell megapolis. I stort sett alla i Stockholm kan engelska och engelska är gruppens enda arbetsspråk. Karolinska Institutet är ett av spetscentrumen för biomedicinsk forskning i världen (rankad #10 i världen inom Life Sciences and Medicine av QS World University Ranking).

Vårt labb studerar cellulära och molekylära mekanismer för cellödebeslut i immunsystemet med fokus på två områden: 1) reglering av dessa beslut i humorala immunsvar (Rauschmeier et al, J Exp Med, 2022; Glaros et al, Immunity, 2021) och 2) specificitet, utveckling och funktion av medfödda-liknande lymfocyter, i synnerhet – γδT-celler (You et al, Nat Immunol, 2024, Dunst et al, JLB, Kreslavsky et al, Nat Immunol, 2017).

Vårt labb är en del av avdelningen för immunologi och lungmedicin vid institutionen för medicin, Solna. Vi är baserade i Centrum för molekylär medicin (CMM)-byggnaden på campus Karolinska Solna, ett nav för spjutspetsforskning inom immunologi. CMM har en av de högsta koncentrationerna av immunologilabb i Sverige, vilket främjar en levande forskningsmiljö. Vi samarbetar aktivt med ett flertal immunologiska laboratorier på flera avdelningar på båda Karolinska campus och deltar i gemensamma seminarier.

Fullständig lista över våra publikationer finns här: https://scholar.google.com/citations?user=38BAIBgAAAAJ&hl=sv

Några exempel på de senaste projekten diskuteras i ett Global Immunotalks-seminarium här: https://youtu.be/mFp7SNWWcIc?si=N6IyS8ok8G-gbKv5

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Alla tre klasserna av lymfocyter som utgör det adaptiva immunsystemet hos ryggradsdjur – B-celler, αβT-celler och γδT-celler – kan hittas i tumörer. De typer av antigener som känns igen av dessa lymfocyter, som på många sätt bestämmer deras funktioner, är välkända för B-celler och αβT-celler. Däremot förblir principerna för antigenigenkänning hos γδT-celler i stort sett icke kartlagda – både i allmänhet och i cancersammanhang. Mekanismerna för antigenigenkänning hos γδT-celler samt inverkan av denna igenkänning på deras funktioner förblir utan tvekan bland de mest betydande olösta grundläggande frågorna inom immunologi. Vi har nyligen etablerat en universell pipeline för snabb screening av γδ-cellreceptorreaktivitet och identifiering av deras antigener (se Global Immunotalks-seminarium för ytterligare detaljer). I detta projekt kommer doktoranden att tillämpa det för att undersöka specificitet och funktioner hos γδT-celler i human cancer.

γδT-celler representerar den mest signifikanta gynnsamma cancerövergripande prognostiska populationen som avslöjats av en metaanalys av uttryckssignaturer i 25 typer av mänskliga maligniteter (PMID: 26193342). γδT-celler tros vara särskilt viktiga tidigt i livet, känner igen antigener på ett MHC-oberoende sätt och är involverade i immunsvaret mot tumörer som nedreglerar MHC. Neuroblastom är en pediatrisk cancer som kan uttrycka låga nivåer av MHC I och som kan infiltreras kraftigt av γδT-celler. Detta gör neuroblastom till en relevant sjukdom för att utforska  γδT-cellers roll i cancer och deras möjliga målceller för immunterapi. Påfallande nog har intev γδT-celler i neuroblastom tidigare blivit karakteriserade.

I våra preliminära experiment, i samarbete med Ninib Baryawnos labb, har vi visat att neuroblastom har klonalt expanderade cytotoxiska γδT-celler, vilket tyder på deras igenkänning av tumörantigener och deltagande i antitumörsvaret. Faktum är att flera γδT-cellreceptorer klonade från cytotoxiska neuroblastom γδT-celler uppvisade reaktivitet mot neuroblastomceller. I detta projekt kommer doktoranden att dra nytta av vår antigenidentifieringspipeline för att förstå antigenspecificiteten hos γδT-celler i neuroblastom. Eftersom de få kända γδT-cellantigener är icke-polymorfa och γδT-celler inte uppvisar alloreaktivitet, kan detta projekt i framtiden bana väg för utvecklingen av brett tillämpliga immunterapeutiska metoder. Således kommer doktoranden i detta projekt att bidra till att finna svaret på en av de största grundläggande frågorna som lämnats obesvarade inom immunologin – principerna för antigenigenkänning av γδT-celler, samtidigt som han arbetar i samband med human cancer.

Vad erbjuder vi? 

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Vi söker en mycket motiverad doktorand med en stark vilja att studera principer för immunsystemets funktion. Passion för vetenskap och vilja att arbeta hårt för dess framsteg är huvudkraven. Att ha tidigare erfarenhet av våtlabb är en stor fördel. Viss kunskap om immunologi och viss erfarenhet av några av de relevanta experimentella metoderna (t.ex. flödescytometri, molekylärbiologiska tekniker, scRNA-seq, bioinformatisk analys) kan vara fördelaktigt. Sökande måste ha goda engelska kunskaper, god kommunikationsförmåga och förmåga att samarbeta effektivt och arbeta produktivt i ett team.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

--[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till en bättre hälsa för alla] ---

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Laboratory of lymphocyte biology – Team Taras Kreslavskiy

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-5012/2024
Kontakt
  • Taras Kreslavskiy, taras.kreslavskiy@ki.se
Facklig företrädare
  • Maria Eldh, OFR, maria.eldh@ki.se
  • Louisa Cheung, SACO, Louisa.Cheung@ki.se
  • Farzad Hedayaty, SACO-s, farzad.hedayaty@ki.se
Publicerat 2024-12-13
Sista ansökningsdag 2025-01-19
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb