Vill du bidra till en bättre hälsa för alla?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Forskargruppen

Vi söker en mycket motiverad doktorand till Päivi Östling team  vid Institutionen för onkologi-patologi, SciLifeLab på Solna Campus för att forska om återanvändning av läkemedel vid virusinfektioner. Din forskning kommer att bedrivas vid Science for Life Laboratory (SciLifeLab), som är en ledande nationell infrastruktur för Life Science-forskning i Sverige. SciLifeLab drivs gemensamt av de fyra värduniversiteten: Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet, och har anläggningar vid fyra andra universitet i Sverige. Det finns över 1000 personer som arbetar vid SciLifeLab, antingen i forskargrupper eller i infrastrukturfaciliteterna, de flesta av dem på KI Solna campus och i Uppsala. Denna tjänst är placerad på campus Solna. Vår grupp forskar främst inom precisionscancermedicin med syfte att optimera behandlingar för enskilda cancerpatienter baserat på molekylär profilering och funktionell läkemedelstestning. Dessutom utvecklar vi en ny strategi för återanvändning av läkemedel för SARS-CoV-2 baserat på cellens svar på läkemedelsbehandlingar inom REMEDi4ALL konsortiet. Vårt teams övergripande mål är att utveckla ett ramverk för återanvändning av läkemedel med hjälp av screening och omics-profilering för att bekämpa virussjukdomar. www.scilifelab.se/researchers/olli-kallioniemi/

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Doktoranden kommer att vara involverad i vårt pågående arbete med att utveckla en ny strategi för återanvändning av läkemedel för virussjukdomar. Vi arbetar med småmolekylära läkemedel från klinisk utveckling eller godkännande och undersöker deras roll och verkningsmekanism vid virusinfektioner. Vi är partners i Horizon EU-forskningskonsortiet REMEDi4ALL som har som övergripande mål att etablera en plattform för återanvändning av läkemedel i Europa. Därmed är ditt uppdrag att vara en del av och hjälpa till i en ledande forskningsmiljö i Europa för forskning om återanvändning av läkemedel. Kandidatens fokus kommer att vara utveckling, utförande och analys av olika cellbaserade analyser genom high-content screening, proteomik, transkriptomik eller andra metoder som använder olika cellinjer som infektionsmodeller. Detta forskningsarbete kräver kreativitet, proaktivt tankesätt och samarbetsförmåga.

Vad erbjuder vi? 

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Kvalifikationer:

  • Kvalificerade kandidater har erhållit minst en magisterexamen inom ett relevant område, såsom biomedicin, infektionsbiologi.
  • Praktisk erfarenhet av cellodlingstekniker, virologi och BSL3 är ett krav.
  • Sökande med minst ett års erfarenhet av screeningtekniker med högkapacitetsscreening hög genomströmning (Cell-titer Glo- och fluorescensbildbaserade analyser), efterföljande bildanalys och tidigare kunskap om viral infektiös kommer att prioriteras.
  • Flytande engelska och svenska är obligatoriskt

Meriter:

  • Förståelse för datahantering och grundläggande bioinformatiska färdigheter värderas högt.
  • Projekten genomförs i en tvärvetenskaplig miljö som innebär samarbete med flera grupper inom Sverige och Europa. Därför bör kandidaten ha utmärkta samarbets- och kommunikativa färdigheter, vara serviceinriktad och tycka om att arbeta i ett team.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Ansök senast den 8 november.

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4070/2024
Kontakt
  • Päivi Östling, paivi.ostling@ki.se
Facklig företrädare
  • Helen Eriksson, OFR, helen.eriksson@ki.se
  • Henry Wölling, Seco, henry.wolling@ki.se
  • Per Hydbring och Nick Tobin, SACO , per.hydbring@ki.se/nick.tobin@ki.se
Publicerat 2024-10-25
Sista ansökningsdag 2024-11-08
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb