Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Forskargruppen

Hagberg-laboratoriet (KI-web & Hagberglab) och Malin-laboratoriet (KI-web) är två etablerade och dynamiska forskningsgrupper som arbetar för att förstå kardiometabola sjukdomar. Som en del av ett väletablerat större nätverk av forskare inom kardiovaskulär medicin vid Institutionen för Medicin i Solna fokuserar vi på att identifiera sjukdomsmekanismer genom att ta upptäckter från musmodeller och 3D-kulturer till analys av mänskliga prover, såsom framgår av våra publikationer: DiNunzio et al, Nature Cardiovascular Research 2024; Grankvist et al, Nature Metabolism 2024; Ioannidou et al, J Physiol. 2022, Li et al Nature Medicine 2021, Centa et al Circulation 2019, Hagberg et al Nature 2012 & 2010

Hagberg- och Malin-teamen består för närvarande av 5 personer vardera som båda är integrerade delar av en större forskningsavdelning som tillsammans omfattar cirka 55 grundforskare och kliniska forskare som arbetar med metabolism, kardiovaskulära sjukdomar och inflammation. Den framgångsrika doktoranden kommer att arbeta med många internationella kollegor och bli en del av de större kardiometabola nätverken inom Karolinska Institutet, vilka organiserar kurser, seminarier och årliga externa konferenser. Labben ligger i den helt nya forskningsbyggnaden BioClinicum i Solna, med nära avstånd till både klinikerna vid Karolinska sjukhuset och forskningsresurserna vid Karolinska Institutet. Universitetet har ett trevligt grönområde med gym, kafeterior och flera lunchalternativ, samt infrastruktur för nätverkande och karriärutveckling för forskare i början av sin karriär.

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Vår centrala fråga är att förstå hur en överbelastning av lipider påverkar adipocyter, immunceller och andra parenkymala celler i vävnader. Detta fullt finansierade doktorandprojekt kommer specifikt att behandla lipidinducerad tillväxtrelaterad cellulär stress i adipocyter och andra celltyper i fettväven. Betoningen kommer att ligga på intercellulär crosstalk med endotelceller, och studierna kommer att involvera odling av 3D-organoider samt omfattande metaboliska, histologiska och patologiska analyser av våra nya musmodeller. Detta kombineras med scRNA-seq, bulk RNA-seq, metaboliska analyser (Seahorse, isotopspårning), funktionella tester av lipiddynamik (lipolys, lipidupptag), spatial transcriptomics och flödescytometri av vävnadsboende celler, tillsammans med bioinformatisk analys.

 Doktoranden bör ha goda samarbetsförmågor, vara öppen för att lära sig nya saker och arbeta med olika människor och tekniker, inklusive ett intresse för att arbeta med genetiskt modifierade djurmodeller. Arbetsuppgifterna inkluderar dessutom samarbete med kollegor, dokumentation av experimentella data och kommunikation av resultaten både inom gruppen och till den större forskningsgemenskapen, delta i forskningsmöten, hjälpa till med gemensamma laboratorieuppgifter samt bidra till en positiv, energisk och innovativ forskningsmiljö.

Vad erbjuder vi? 

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Vi söker en student med ett stort intresse för fysiologi och molekylär medicin samt motivation att upptäcka nya sjukdomsmekanismer. Utmärkta kommunikationsförmågor i talad och skriven engelska är ett krav, liksom förmågan att arbeta i ett team bestående av olika nationaliteter och personligheter. Vi uppmuntrar individer från alla biologiska bakgrunder att ansöka, särskilt de med intressen inom metabolism, endokrinologi, kardiovaskulära sjukdomar och molekylär biologi. Erfarenhet av arbete med möss och bioinformatik skulle vara fördelaktigt. De viktigaste egenskaperna är dock nyfikenhet, beslutsamhet och en positiv problemlösningsattityd.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

--[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till en bättre hälsa för alla] ---

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Hagberg 

Malin

www.Hagberglab.com

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3760/2024
Kontakt
  • Carolina Hagberg, carolina.hagberg@ki.se
Facklig företrädare
  • Maria Eldh, OFR, maria.eldh@ki.se
  • Louisa Cheung, SACO, Louisa.Cheung@ki.se
  • Farzad Hedayaty, SACO-s, farzad.hedayaty@ki.se
Publicerat 2024-10-04
Sista ansökningsdag 2024-11-01
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb