Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Forskargruppen

Doktorandprojektet kommer i huvudsak att bedrivas på Institutionen för Odontologi, som är en del av den skandinaviska odontologin och har varit världsledande under flera decennier. Institutionen utbildar tandläkare och tandhygienister, bedriver forskning samt specialistutbildning. Till institutionen hör Universitetstandvården som är en av de största tandvårdsklinikerna i Sverige.

Forskargruppen agerar i en tvärvetenskaplig miljö med starka samarbeten mellan olika avdelningar på Institutionen för Odontologi och internationella forskningsgrupper. Vi fokuserar specifikt på mikrobiell etiologi och utforskningen av det orala mikrobioment bland orala sjukdomar och undersöker kopplingen mellan den orala och allmänna hälsan.

Atmosfären i vår forskargrupp är kreativ, inspirerande, vänlig och positiv och vi har bred erfarenhet samt expertis av både registerstudier samt experimentella studier. Vårt mål är att bedriva aktuell forskning inom munhälsan, för att optimera prevention, diagnos och behandlingar av vanliga orala sjukdomar och utöka människornas övergripande välbefinnande.

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Vi känner väl till att karies utgör globalt sett ett stort hälsoproblem och är orsaken till stora samhällskostnader. Sjukdomen är mångfacetterad vilket medför att omhändertagandet och behandlingarna ofta innebär en utmaning för både patienterna likväl som för tandvårdsteamet. Detta multidisciplinära doktorandprojekt syftar till att undersöka sambandet mellan genomförda behandlingar av djupa kariesangrepp och förekomsten av sjukdomar i pulpan och den periradikulära vävnaden. De aktuella behandlingsmetoderna varierar mellan fullständig avlägsning av infektionsvävnad, stegvis eliminering av infektionsvävnad, och selektiv eliminering av infektionsvävnad. Den övergripande målsättningen för projektet är att utforska och analysera riskfaktorer för utvecklingen av sjukdomar i pulpa och käkben vid olika behandlingsstrategier för djupa kariesläsioner.

Studierna inkluderar registerbaserade epidemiologiska metoder och användning av artificiell intelligens vid röntgenundersökningar för att kunna identifiera prediktionsfaktorer för lyckande behandlingsutfall vid djupa kariesangrepp. Forskningen kommer att utföras på Institutionen för odontologi, Karolinska Institutet. Doktoranden kommer att analysera lokala och nationella hälsoregisterdata, framställa digitala beräkningsmodeller samt engagera sig i vetenskapligt skrivande. Dessutom kommer studenten aktivt delta i institutionsseminarier, presentera forskningsresultat vid internationella/nationella konferenser, delta i doktorandkurser och bidra till avdelningens drift och dynamik. 

Vad erbjuder vi? 

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

För att bli antagen som doktorand vid avdelningen för kariologi och endodonti måste du vara legitimerad tandläkare. Du måste även vara kliniskt verksam som tandläkare samt tala och skriva svenska flytande.

Det är meriterande om du har forskningserfarenhet och ett målinriktat intresse inom kariologi. Det är även meriterande om du har dokumenterad erfarenhet av att arbeta med registerdata.

Vi söker dig som har mycket god pedagogisk förmåga, har lätt för att ta egna initiativ samt god samarbetsförmåga. Du kommer att träffa många människor dagligen och bör därför ha god social kompetens. Du ska känna dig bekväm i en mångkulturell miljö eftersom Karolinska institutet har medarbetare från hela världen.

Som doktorand behöver du vara en mycket motiverad och engagerad person. Du behöver ha förmåga till kritiskt tänkande och är problemlösande. Det är viktigt att du har god samarbetsförmåga samt har intresse för undervisning.

Andra personliga egenskaper som är värdefulla för denna tjänst är flexibilitet, gott tålamod och att vara tillmötesgående.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 2 år på heltid och 4 år på halvtid.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid/Deltid
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50-100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4160/2024
Kontakt
  • Malin Lindell, HR-ansvarig, 08-52483858
  • Peggy Näsman, avdelningschef, 08-52488205
Facklig företrädare
  • Venus Azhary, OFR, venus.azhary@ki.se
  • Tatiana Tourova, SACO, tatiana.tourova@ki.se
Publicerat 2024-11-04
Sista ansökningsdag 2024-12-04

Tillbaka till lediga jobb