Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Vi söker dig som vill vara med och driva forskning och implementering av digital behandling för personer med långvarig smärta. I samarbete med några av världens främsta forskare inom området smärta och psykologi utvecklas behandlingsprogram i en kreativ process och utvärderas empiriskt i kliniska studier med såväl kvalitativa och kvantitativa metoder. 

Forskargruppen

Rikard Wicksells forskargrupp driver ett translationellt forskningsprogram inom området smärta med flera olika projekt, bland annat:

  • effekter av digitala beteendeinterventioner vid långvarig smärta
  • digitala sömninterventioner för personer med långvarig smärta
  • förändringsprocesser (verksamma mekanismer) i framgångsrik behandling
  • inflammatoriska processers betydelse för långvarig smärta och behandling
  • föräldrastödsinsatser och familjefaktorers betydelse vid långvarig smärta hos barn och unga
  • prediktion och prevention av kronisk post-kirurgisk smärta hos barn och unga
  • metoder för att mäta hälsa och förändringsprocesser (frågeformulär, dynamiska itembanker) 

Utanför området långvarig smärta bedriver gruppen också andra studier, exempelvis påfrestning och motståndskraft (resiliens) hos personal inom intensivvården i samband med Covid-19, samt effekter av stödinsatser, inklusive chefsstöd, samtalsmetod och stresshantering.

Forskargruppen innefattar både doktorander och post-docs, och har nära samarbeten med forskarkollegor vid bland annat Uppsala Universitet, Örebro Universitet, Linnéuniversitetet, Helsingfors Universitet, Stanford University (USA) och KU Leuven (Belgien).

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Långvarig smärta är ett hälsoproblem som drabbar 20 procent av befolkningen och ofta leder till långtidssjukskrivning och försämrad livskvalitet. Beteendeorienterade insatser för att öka förmågan att hantera påfrestningar har visat sig avgörande för att bibehålla och öka såväl funktion som livskvalitet. Utveckling och ökad tillgänglighet av digitala behandlingsinsatser kan hjälpa patienter med långvarig smärta att må och fungera bättre i sin vardag.

I detta projekt genomförs en användarcentrerad utveckling av en digital beteendeintervention för personer med långvarig smärta. Prototypen tas fram i nära samarbete mellan akademin, sjukvården och industrin. Genom kvalitativa studier undersöks patienters och sjukvårdspersonals upplevelse av vilka behov som finns avseende en digital behandling. Dessutom utforskas möjligheter och hinder för effektiv implementering. I en serie av optimeringsstudier kommer effekten analyseras på individnivå (single case experimental design), i syfte att göra empiriskt baserade förbättringsinsatser. I projektet ingår även en omfattande RCT för att validera resultaten innan behandlingen implementeras brett i sjukvården.

Vad erbjuder vi? 

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön. Du får också träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Sökanden ska ha en betydande kunskap om beteendeinterventioner (KBT, ACT), och gärna erfarenhet eller kunskap om psykologiska faktorers betydelse vid smärta och/eller digitala interventioner.

Sökanden måste ha en god förmåga att tala och skriva engelska, kunskaper i svenska är en fördel. Klinisk erfarenhet, samt kunskap/erfarenhet om kvalitativa metoder för datainsamling och analys (tex fokusgrupper) samt individbaserade kvantitative dataanalyser (tex single case experimental design), är meriterande liksom erfarenhet av akademiskt skrivande (vetenskapliga manus, fondmedelsansökningar). Sökanden får gärna ha kunskap om digitala metoder och program för datainsamling, samt viss erfarenhet av att presentera forskningsresultat vid internationellt konferenser.

Vi söker någon som är starkt motiverad att utveckla kunskapen om långvarig smärta och digitala beteendeinterventioner, och som är analytisk och duktig på att hantera komplexa samarbeten i gränsytan mellan sjukvård, industri och akademi. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet, bl a förmågan att arbeta självständigt och hantera ett flertal olika kontaktytor i komplexa projekt.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Läs mer om forskargruppen du kommer tillhöra här!

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet!

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3159/2022
Kontakt
  • Rikard Wicksell, forskargruppsledare, rikard.wicksell@ki.se
  • Lisa Rister, HR-partner, 08-52483287,lisa.rister@ki.se
Facklig företrädare
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
  • Arsalan Amir, SACO, 08-51773337
  • Henry Wölling, SEKO, 08-52484080
Publicerat 2022-08-19
Sista ansökningsdag 2022-09-08

Tillbaka till lediga jobb