Denna annons är inte tillgänglig!
Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 540 anställda och en omsättning på 530 miljoner miljoner år 2023, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.
Avdelningen för klinisk geriatrik, med över 100 anställda och anknutna forskare är lokaliserad både i Neo Campus Flemingsberg samt i Q-huset i Solna. Vi bedriver både forskning med fokus på kognitiv nedsättning, demens och andra åldersrelaterade sjukdomar samt geriatrisk utbildning. Vår forskning är mångfacetterad i nära samarbete med ledande universitet och kliniker över hela världen. Forskningen är kliniskt inriktad med tonvikt på diagnos, prevention och behandling. Avdelningen har ett nära samarbete med Medicinsk Enhet Åldrande inom Tema Inflammation och Åldrande på Karolinska universitetssjukhuset.
Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.
Doktorandplatsen är inrättad inom sektion för klinisk geriatrik (NVS), professor Eric Westmans forskargrupp. Forskargruppens arbetsplatser är belägna i Neo-byggnaden på KI Campus Flemingsberg (https://staff.ki.se/neo). Forskargruppens fokus har under lång tid varit inriktad på olika hjärnavbildningstekniker så som magnetiskresonanstomografi (MRT) och positronemissionstomografi (PET) och dess tillämpningar vid åldrande och neurodegenerativa sjukdomar (https://ki.se/nvs/westman-hjarnavbildningsgrupp).
En anledning till att vi fortfarande saknar så många pusselbitar för att få riktigt bra förståelse för Alzheimers sjukdom och i förlängningen ta fram nya läkemedel kan vara heterogeniteten och komplexiteten i sjukdom. Det finns olika typer av denna åkomma med delvis annorlunda sjukdomsbild. Detta försvårar tidig diagnos samt chanserna att utveckla nya läkemedel. Ett annat problem är det stora överlappet mellan Alzheimers och andra hjärnsjukdomar som komplicerar detta ytterligare. Det är därför av stor vikt att vi får en bättre förståelse för de bakomliggande mekanismerna som driver det heterogena sjukdomsförloppet och definiera subtyper. Doktoranden kommer att få lära sig att använda innovativa hjärnavbildningstekniker och avancerade matematiska modeller för att undersöka hjärnpatologier, biomarkörer och kliniska symptom hos patienter med Alzheimers sjukdom. Inom ramen av utbildningen kommer data från både Karolinska Universitetssjukhuset och från internationella kohorter att användas. Den blivande doktoranden kommer både att arbeta självständigt i sitt projekt och i nära samarbete med huvudhandledare, bi-handledarna och med den övriga i forskargruppen. Kursdeltagande, delta på seminarier och konferenser samt att presentera sina vetenskapliga resultat muntligt och skriftligt ingår i utbildningen.
En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön. Du får också träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.
För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.
Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.
A) Grundläggande behörighetskrav
Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:
Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.
*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.
B) Särskilt behörighetskrav
Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:
- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).
Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.
Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas.
Vi letar efter en engagerad och driven person som gillar att arbeta självständigt samt i grupp med andra studenter och forskare.
Förutsättningar:
Mycket bra kunskap i engelska, tal och skrift
Kunskap om Alzheimers sjukdom
Kunskap om dataanalys och programmering
Erfarenhet av hjärnavbildning
Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.
Sektionen för klinisk geriatrik
Din karriär börjar här
Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.
Din ansökan ska innehålla dessa dokument:
- Ett personligt brev och curriculum vitae
- Eventuella examensarbeten och publikationer
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)
Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.
Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:
- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning
Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.
Anställningsform | Doktorandplats |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Tillträde | Enligt överenskommelse |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Huddinge |
Län | Stockholms län |
Land | Sverige |
Referensnummer | STÖD 2-5312/2021 |
Kontakt |
|
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2021-12-09 |
Sista ansökningsdag | 2021-12-30 |