Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Forskargruppen

Vår forskargrupp bedriver världsledande forskning om uppkomst och progression av inflammatoriska sjukdomar, såsom multipel skleros (MS). Vår vision är att förstå hur genetiska och livsstilsrelaterade faktorer bidrar till neuroinflammation hos personer som drabbats av MS. Genom att belysa sjukdomens etiologi strävar vi efter att förbättra sjukdomshantering med hjälp av individualiserade behandlingar och mer specifika biomarkörer. Vi integrerar storskalig klinisk data med molekylärgenetik, information om miljöexponeringar, livsstilsfaktorer och registerdata. Vi erbjuder en kreativ och inspirerande miljö med bred kompetens inom genetik, epigenetik, neurologi, immunologi och epidemiologi, samt nära samarbete med kliniker.

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Syftet med detta doktorandprojekt är att identifiera molekylära faktorer som predisponerar för allvarliga sjukdomsutfall hos personer som drabbats av MS och att karakterisera de biologiska mekanismer som påverkar sjukdomsprogression. Genom att belysa patologiska mekanismer strävar vi efter att förstå de molekylära orsakerna till neurodegeneration och identifiera potentiella terapeutiska mål för att bromsa sjukdomsförloppet.

Projektets specifika mål är:

  1. Identifiera kandidatgener kopplade till MS-svårighetsgrad för mekanistiska studier.
  2. Utforska nyckelgeners roll i inflammerade neuroner vid MS-utveckling.
  3. Utvärdera immunologiska och neuronala processers relativa bidrag till sjukdomsprogression.

För att hantera komplexiteten hos MS och förstå mekanismerna för progression har vi skapat en av världens största centraliserade och harmoniserade databaser för MS, som samlar omfattande klinisk data insamlad över decennier, idealisk för att studera sjukdomsprogression (Horizon 2020 MultipleMS-projektet som leds av vår grupp). Du kommer att arbeta med genetiska, omics- och kliniska data från stora patientkohorter och utföra beräkningsarbete, inklusive genetiska och statistiska analyser samt bioinformatisk annotering med både interna och offentliga omics-data som IHEC (ihec-epigenomes.org), som vi är en partner till. Arbetet omfattar utveckling av pipelines för datahantering, kvalitetskontroll och analys av stora datamängder, vilket kräver kompetens i R-programmering, Linux-baserad mjukvara och högpresterande databehandling. Handledning ges av forskare med expertis inom genetik, epigenetik, omics och biomarköranalys.

Forskningen sker inom NeuroFlame-konsortiet, som utforskar händelseförloppet som avgör neuronalt utfall vid neuroinflammation. Det kommer att finnas möjligheter till samarbete med internationella initiativ som NeuroFlameMultipleMSWISDOM och International Multiple Sclerosis Genetics Consortium där handledarna sedan länge är aktiva medlemmar. Doktoranden kommer också att delta i kurser och aktiviteter vid enheten för neuroimmunologi på Institutionen för klinisk neurovetenskap.

Projektet finansieras av Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) och Karolinska Institutet.

Vad erbjuder vi? 

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Vi söker en högt motiverad, driven, kreativ, hårt arbetande och entusiastisk lagspelare med ett starkt intresse för komplexa neurologiska sjukdomar. Doktoranden förväntas delta i experimentell design, statistiska analyser, utveckling och implementering av beräkningsmetoder, presentationer och vetenskapligt skrivande. Rollen kräver en förmåga att lära sig programmering och att arbeta med öppen källkod i en Linux-miljö. Kandidaten förväntas bidra till en vänlig och produktiv arbetsmiljö. 

Nödvändiga kvalifikationer:

  • Ha ett djupt intresse för forskning inom beräkningsmedicin och inneha en masterexamen i beräkningsbiologi, bioinformatik, datavetenskap eller ett relaterat område.
  • Uppvisa stark färdighet i engelska, både skriftligt och muntligt, vilket är nödvändigt för att kunna integrera med medlemmarna i forskargruppen och våra internationella samarbetspartners.
  • Ha grundläggande kunskaper i statistisk analys.
  • Visa god social och kommunikativ förmåga.

Meriterande kvalifikationer:

  • Färdigheter i R-programmering, högpresterande databehandling (HPC), bash-skript eller liknande språk. 
  • Kunskap och erfarenhet av neuroinflammatoriska och neurodegenerativa sjukdomar.
  • Erfarenhet av genetisk och/eller epigenetisk forskning, sekvensdata, och omics-analys.
  • Tillämpning av avancerade statistiska metoder.
  • Tidigare erfarenhet av internationellt samarbete.
  • Stark social förmåga och förmåga att samarbeta effektivt i ett multidisciplinärt team. 

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Läs mer om Institutionen för klinisk neurovetenskap
Läs mer om forskargruppen du kommer ingå i

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet!

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-147/2025
Kontakt
  • Pernilla Stridh Forsgren, forskare, pernilla.strid@ki.se
  • Mikaela Hernberg, HR-administratör, 08-52486047
Facklig företrädare
  • Venus Azhary, OFR, +46707-124127
  • Arsalan Amir, SACO, +4670-4831165
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2025-01-14
Sista ansökningsdag 2025-01-28
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb