Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Institutionen för Odontologi, som är en del av den skandinaviska odontologin och har varit världsledande under flera decennier, utbildar tandläkare och tandhygienister samt bedriver forskning och specialistutbildning. Nu söker vi en doktorand till Georgios Tsilingaridis forskargrupp.

Forskargruppen

Forskningen vid avdelningen är bred, kliniskt förankrad och syftar till att förbättra barns och ungas orala hälsa genom förebyggande och individanpassade insatser. Verksamheten är starkt translationell och präglas av tvärvetenskapliga samarbeten med ett tydligt mål att minska ojämlikheter i tandhälsa.

Forskningsprojekten omfattar bland annat: kariesprevention, behandling av djup karies i unga permanenta tänder, dental trauma, psykologiska interventioner, oral hälsa hos barn med kroniska sjukdomar och våldsutsatthet och försummelse.

Forskargruppen:

Huvudhandledaren är en docent och ämnesföreträdare inom pedodonti med lång erfarenhet av både undervisning och forskning. Han har särskilt fokus på kariesprevention i samarbete med barnhälsovården. Hen är aktivt engagerad i handledning av doktorander och har en närvarande roll vid institutionen.

Första bihandledaren är läkare och folkhälsovetare med specialistkompetens inom pediatrik och socialmedicin. Han är forskargruppsledare vid en annan institution inom Karolinska Institutet och har expertis inom implementeringsforskning, barnhälsa samt kvantitativa och kvalitativa metoder.

Andra bihandledaren är specialisttandläkare i pedodonti och disputerad forskare med över två decenniers erfarenhet från Folktandvården. Hon har lett flera kliniska studier inom kariesprevention och behandling av djup karies, och har ett brett nätverk inom tandvården. Forskningen är starkt kopplad till klinisk praktik. 

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Det övergripande syftet med forskningsprogrammet är att utveckla effektiva strategier för att förebygga karies hos barn som bor i socialt utsatta områden i Stockholm. Studien syftar till att testa hypotesen, att en riktad stödinsats med munhälsovägledare till familjer i socioekonomiskt svaga områden i Region Stockholm som erhållit det utökade hembesöksprogrammet från barnhälsovården minskar risken för att få karies. Interventionen fokuserar på att stödja föräldrar till att förbättra deras hälsolitteracitet och tilltro till den egna förmågan, så att de kan hjälpa sina barn att förebygga karies.

Projektet innehåller flera studier, inklusive en randomiserad kontrollerad studie för att testa effekten av ett utökat hembesöksprogram följt av regelbundna kontakter med en munhälsovägledare.

Huvudsyftet är att minska kariesutvecklingen, förbättra livskvaliteten för barn och familjer samt minska stressnivåerna. Dessutom undersöks genom kvalitativa studier hinder och möjligheter för implementering av interventionen ur både munhälsovägledarnas och föräldrars perspektiv.

Studien sker även i samarbete med Barnahus för att inkludera faktorer som kan förbättra vår förståelse för målgruppen. Att även inkludera faktorer som ger insikt i barnets och familjens allmänna kontext och potentiella stressorer skulle kunna förbättra vår förmåga att leverera effektiv kariesprevention i högriskgrupper.

Som doktorand kommer du att spela en central roll i ett forskningsprojekt som syftar till att förebygga karies hos barn i socioekonomiskt utsatta områden i Stockholm. Du kommer att:

  • Delta i planering, genomförande och uppföljning av en randomiserad kontrollerad studie (RCT) med cirka 1 500 barn
  • Ansvara för datainsamling, inklusive kliniska undersökningar, enkäter och registerdata
  • Genomföra kvalitativa intervjuer med föräldrar samt delta i fokusgrupper med munhälsocoacher
  • Analysera både kvantitativa och kvalitativa data med stöd av handledargruppen
  • Bidra till vetenskaplig publicering och presentation av forskningsresultat
  • Samarbeta med aktörer inom barnhälsovård, folktandvård och Barnahus för att integrera ett brett perspektiv på barns hälsa och livsvillkor

Vad erbjuder vi? 

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Vi söker en självständig, motiverad, ambitiös och engagerad student med stort intresse för forskning inom pedodonti, folkhälsa och oral hälsa. Du som söker ska vara tandläkare och ha flytande kunskaper i svenska samt goda kunskaper i engelska.

Erfarenhet av forskningsarbete inom ämnesområdet samt visat intresse för samhällsodontologi är meriterande. Meriterande är också att ha arbetat med handledning och utbildning på grund – och avancerad nivå och uppvisad bra organisations- och ledarförmåga.

Sökande som inte erhållit tandläkarlegitimation i slutet av ansökningsperioden kan också söka, förutsatt att alla krav är uppfyllda.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 8 år på deltid (50 procents omfattning) eller maximalt 4 år på heltid (100 procents omfattning).

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid/Deltid
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50-100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2909/2025
Kontakt
  • Georgios Tsilingaridis, avdelningschef, georgios.tsilingaridis@ki.se
  • Malin Lindell, HR-ansvarig, malin.lindell@ki.se
Facklig företrädare
  • Stavroula Stamouli, SACO, stavroula.stamouli@ki.se
  • Tatiana Tourova, SACO, tatiana.tourova@ki.se
Publicerat 2025-07-03
Sista ansökningsdag 2025-07-27
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb