Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid. Vi söker nu en doktorand till Institutet för miljömedicin (IMM) och enheten för Arbetsmedicin. 

Enheten och forskargruppen

Enheten för Arbetsmedicin består av fem forskargrupper och cirka 70 anställda och anknutna medarbetare som bedriver forskning och utbildning inom arbetsmedicin. Viktiga fokusområden inkluderar: 

Kohorter och epidemiologiska studier: Utveckling av SWEJEM, en yrkesexponeringsmatris för klassificering av arbetsrelaterade exponeringar, som används i stora epidemiologiska studier. Viktiga datamaterial inkluderar ATHOS, SNOW, SWIP och FAIR, med studier kring hälsoutfall som hjärt-kärlsjukdom, cancer, graviditetskomplikationer och psykisk ohälsa.

Mätprojekt: Utvärdering av ergonomisk belastning med smarta textilier samt traditionella mätningar av partiklar, kemikalier, värme, kyla, buller och vibrationer. Arbetsmiljön analyseras även med kvalitativa metoder och nya arbetsplatsinterventioner testas.

Större programanslag och internationalla forskningsprojekt: Enheten deltar i EU-projekten EPHOR, Equal-Life och Intercambio samt internationella konsortier som PWR. Enheten leder också flera nationella program som ALGOSH och Ett hållbart arbetsliv.

Doktoranden kommer att arbeta i forskargrupp Selander. Där sker utveckling av exponeringsbedömning inom arbetsmiljön för storskaliga epidemiologiska studier och registerbaserade exponeringstrender över tid så som infrastrukturen SWEJEM https://ki.se/imm/swejem och sambandsanalyser mellan yrkesexponering för kemiska och fysikaliska (buller, vibrationer, värme, kyla och UV) faktorer och folkhälsosjukdomar så som hjärt- och kärlsjukdomar, graviditetspåverkan och cancer m.m. Dessutom utvecklas mätmetoder för bedömning av kemisk och fysikalisk exponering inom fältstudier på arbetsplatser i relation till biomarkörer för hälsoeffekter.

Forskargruppen är aktiv i tre EU-studier, två nordiska nätverk och ett flertal nationella studier. Vi arbetar även med myndighetsstöd inom IMM:s tillämpade arbete och kliniknära tillämpning av forskning i samarbete med Centrum för Arbets- och Miljömedicin (CAMM) inom Region Stockholm. Forskargruppen leder även undervisning inom Magisterprogrammet i Arbets- och Miljömedicin, som utbildar professioner inom företagshälsovården.

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Doktoranden kommer att medverka i EU forskningsstudien Intercambio, där klimatförändringars påverkan på arbetsmiljön och hälsa undersöks. Doktoranden förväntas att tillsammans med huvudhandledaren koordinera en stor mätkampagn för värme, kyla och UV-ljus inkluderande 890 arbetare i sju europeiska länder tillsammans med partners från europeiska universitet och forskningsinstitut. Fokus i avhandlingen kommer sedan att ligga på yrkesexponering för kyla. Där exponering för kyla mäts och kardiovaskulära biomarkörer insamlas för att studera korttidseffekter av arbete i kyla. Samtliga mätningar och officiella klimatdata samlas sedan för att kunna estimera exponering för kyla i den svenska arbetande befolkningen i storskaliga epidemiologiska studier för att kunna observera samband med graviditetspåverkan och hjärt-kärlsjukdom.

I samtliga delar finns samarbeten med de andra europeiska partners, som även samlar in uppgifter om kyla, men även parallellt bygger upp studier om hälsoeffekter av värme och UV. Avhandlingen ger en möjlighet att direkt bli en del av ett spännande EU projekt, vilket ger tillgång till ett brett internationellt forskningsnätverk. Avhandlingen innehåller även flera olika metoder: fältstudiemätningar, uppbyggnaden av en jobbexponeringsmatris samt epidemiologiska studier om yrkesexponering och hälsa.  

Vad erbjuder vi? 

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  • Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Eftersom du skall besöka svenska arbetsplatser och mäta yrkesexponering i den första delen av doktorandprojektet, kräver tjänsten att du uttrycker dig väl både i tal och skrift på svenska. Tjänsten kräver även att du har sociala färdigheter, både i mätprojektet och i koordineringen av mätstudiedelen. Tjänsten kräver slutligen även att du kan uttrycka dig väl både i tal och skrift på engelska. 

Tjänsten kräver även att du har sociala färdigheter, både i mätprojektet och i koordineringen av mätstudiedelen. Tjänsten kräver slutligen även att du kan uttrycka dig väl både i tal och skrift på engelska. 

Det är meriterande om du har tidigare arbetat med datainsamling i forskningsprojekt (fältstudier), där mätningar av exponering eller biologiska prover ingått. Det är även meriterande om du har en grundutbildning inom arbete- och hälsa eller likande område. Det är slutligen även meriterande om du studerat eller genomfört epidemiologiska studier. 

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

  • Ett personligt brev och curriculum vitae
  • Eventuella examensarbeten och publikationer
  • Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper
  • Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
  • Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

  • Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
  • Analytisk skicklighet
  • Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

 

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-476/2025
Kontakt
  • Jenny Selander, senior forskare, +46852480029,jenny.selander@ki.se
Facklig företrädare
  • Anne Boström, SEKO, +46852487579,anne.bostrom@ki.se
  • Niklas Andersson, OFR, +46852487419,niklas.andersson@ki.se
  • Anda Gliga, SACO-S, anda.gliga@ki.se
Publicerat 2025-01-29
Sista ansökningsdag 2025-02-12
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb