Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Forskargruppen

I Christian Rücks och John Wallerts forskargrupp arbetar vi för att göra livet bättre för människor med psykiatriska tillstånd genom att förstå uppkomsten och utveckla behandlingar. Ett centralt tema i vår forskning är att utveckla bättre prediktionsmodeller avseende risken för samt utfallen av psykiatriska tillstånd. Vi arbetar i en tvärprofessionell och vårdnära forskningsmiljö med över 30 gruppmedlemmar där du får en möjlighet att bidra till högkvalitativ forskning på internationell toppnivå.

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Huvudsyftet med ditt doktorandprojekt är att avancera vår kunskap inom suicidprediktion. Självmord är en katastrofal händelse för både individen själv, men även för nära anhöriga, kollegor och samhället. Ditt projekt är fokuserat på statistisk modellering i två olika studier. I båda studierna kommer du att samarbeta med kollegor vid Oxford University (UK), University of North Carolina Chapel Hill (USA) samt nationella samarbetspartners. Studie 1 är en registerstudie fokuserad på riskfaktorer för suicid bland tvångsvårdade psykiatriska patienter. Tidstrender i risken för självmord och stratifierade risker efter kön och ålder kommer att studeras. Fyrtio år av registerdata med över 100 000 registrerade tvångsvårdstillfällen utgör kohorten som studeras. Arbetet innebär applicering av din expertis inom kvantiativ modellering för estimering av den absoluta och relativa risken för suicid. Rollen består även av att författa vetenskapliga artiklar. Du har även potentiell möjlighet att konstruera instrument som predicerar risk med hjälp av riskfaktorerna vi upptäcker, samt applicera mer avancerade modeller som lämpar sig för storskalig observationsdata. I Studie 2 kommer du arbeta med multimodal data (inklusive genetisk data) i en nationell suicidkohort med syfte att förbättra dagens suicidprediktion och målet att utveckla och validera bättre riskmodeller för suicid i den totala befolkningen. Detta projekt kommer också att inkludera utforskning av genetiska och miljömässiga riskfaktorer.

Arbete i vår forskargrupp ger dig möjligheten att lära dig och tillämpa både väletablerad statistisk modellering och samtida maskininlärningsmetodik. Du kommer att ingå i en livfull multidisciplinär forskningsmiljö inbäddad i en psykiatrisk klinik. Gruppen leds av professor Christian Rück och omfattar för närvarande 9 doktorander och 7 postdoktorander. John Wallert leder beräkningsteamet inom gruppen och kommer att handleda doktoranden tillsammans med bihandledarna Christian Rück och Ronny Pingel, statistiker och prefekt för Statistiska institutionen vid Uppsala universitet.

Vad du kommer att göra:

  • Fullfölja forskarutbildning, inklusive kurser och andra forskningsrelaterade aktiviteter
  • Hantera multimodal data (klinisk, registerbaserad, genetisk)
  • Utföra statistisk analys med en gradvis komplexitetsprogression
  • Utkast till vetenskapliga manuskript
  • Assistera vid koordineringen av involverade samarbetspartners på olika nivåer i projektet

Vad erbjuder vi? 

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön. Du får också träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Du är en mycket motiverad person med en utmärkt analytisk förmåga och ett särskilt intresse för kvantitativ metodik och avancerad modellering, inklusive maskininlärning. Du är också intresserad av att förstå den kausala strukturen av suicid, inklusive riskfaktorer i olika sammanhang. Det krävs att du har en masterexamen i statistik, biostatistik, datavetenskap eller motsvarande. Utmärkta kodningsfärdigheter i R, Python eller liknande programmeringsspråk förväntas. Tidigare erfarenhet av prediktiv modellering, storskalig observationsforskning, djupinlärning (djup maskininlärning), registerbaserad forskning, psykiatrisk genetik, epidemiologi, biostatistik och datainsamling är meriterande. Eftersom forskargruppen är internationell och projektkommunikation huvudsakligen sker på engelska, ska kandidaten ha goda kunskaper i att skriva och tala engelska. Att kunna grundläggande svenska är fördelaktigt men inte nödvändigt. Du förväntas uppvisa en hög grad av stridighet, initiativtagande, uthållighet och autonomi.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

 

 

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Läs mer information om forskargruppen.
Läs mer information om en karriär på KI.

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet!

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadsvis
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4116/2022
Kontakt
  • Vendela Breeze, HR-administratör, 08-52483282
  • John Wallert, Biträdande lektor, john.wallert@ki.se
Facklig företrädare
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
  • Arsalan Amir, SACO, 08-51773337
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2022-10-24
Sista ansökningsdag 2022-11-13

Tillbaka till lediga jobb