Denna annons är inte tillgänglig!
Institutionen för neurovetenskap består av ca 240 personer och utgörs av ett antal forskningsgrupper som studerar olika aspekter av nervsystemets funktion. Undervisning är en grundläggande aktivitet vid institutionen, såväl på grundutbildningen som på forskarutbildningen. Varje år disputerar cirka 15 doktorander vid institutionen och många av studenterna har utvecklat framstående karriärer såväl inom den akademiska- som den privata sektorn. Institutionen ansvarar även för grundutbildning i neurovetenskap, anatomi och histologi i ett antal av programmen vid Karolinska Institutet.
Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?
Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.
Forskargruppen
Forskningsområdena inom docent Andrea Carmine Belins forskargrupp är neurologiska sjukdomar med fokus på neurovaskulära sjukdomar såsom Hortons huvudvärk. Teamet vill öka förståelsen för patofysiologin bakom neurovaskulära sjukdomar genom att identifiera, karakterisera och modellera genetiska markörer inom det mänskliga genomet. Grundhypotesen är att det finns flera genetiska faktorer som kan kombineras på olika sätt för att öka eller minska risken för dessa sjukdomar och hur man svarar på tillgänglig behandling.
Dessa faktorer måste identifieras för att börja nysta upp de vägar som leder till de olika sjukdomsformerna. Resultat från dessa studier bör möjliggöra insikt om de patofysiologiska mekanismerna och därmed leda till förbättrad diagnostik, samt utgöra ett hjälpmedel vid utvecklingen av nya läkemedelsklasser som kan förebygga och/eller motverka sjukdom.
På institutionen för neurovetenskap finns flera forskargrupper som arbetar med olika aspekter av nervsystemets funktioner, både under friska förhållanden och vid sjukdomstillstånd. Forskningen vid institutionen omfattar ett brett spektrum av studier på molekylär och cellulär nivå, neuronens nätverk och organisation av nervsystemet som helhet. Avdelningen har en platt organisation med 40 forskargrupper och cirka 65 doktorander. Undervisning representerar en grundläggande verksamhet vid institutionen som deltar i flera grundutbildningar och forskarutbildningsprogram. Varje år får cirka 15 studenter sin doktorsexamen från vår institution och många har fortsatt framstående karriärer inom den akademiska eller privata sektorn.
Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter
Projektet kommer att vara inriktad på identifiering av genetiska faktorer som är involverade vid Hortons huvudvärk. Detta kommer att utföras genom ett integrerande och tvärvetenskapligt synsätt med fokus på dygnsrytm och behandling. Kandidaten kommer att ansvara för att samla in och hantera biologiska prover och kliniska data från huvudvärkspatienter och kontroller. Kandidaten kommer att använda molekylärbiologiska verktyg som qPCR för att belysa biologiska vägar som antas vara involverade i patofysiologin bakom primär huvudvärk. Genetiska fynd kommer att valideras med hjälp av bland annat expressionsstudier i patientspecifik biologisk vävnad. Ett projekt kommer att vara att utveckla och använda en realtidsreporterkonstruktion för dygnsdynamik genom att transfektera primära fibroblastcelllinjer från patienter och kontroller.
Vad erbjuder vi?
En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön. Du får också träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.
Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå
För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.
Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.
A) Grundläggande behörighetskrav
Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:
Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.
*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.
B) Särskilt behörighetskrav
Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du: - intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).
Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.
Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas.
Färdigheter och personliga egenskaper
Kandidaten behöver ha erfarenheter av att använda molekylärbiologiska verktyg för att belysa biologiska vägar som antas vara inblandade i patofysiologin bakom neurovaskulära sjukdomar. Isolering av DNA, PCR och kvantitativ realtids-PCR kommer att utgöra en del av kandidatens dagliga arbetsuppgifter och erfarenhet från dessa metoder är därför meriterande. Laboratorievana är ett krav, så även grundläggande kunskap om GLP och biosäkerhet.
Erfarenhet av hantering av biobanker är en uppskattad merit hos sökanden. Kliniska data samlas in på svenska, därför är en bra svenska ett krav. Tidigare erfarenhet av att arbeta med databaser (microsoft access eller motsvarande programvara) hantering av stora datamängder och analys med det statistiska programmet GraphPad är ett krav. Kunskaper i R är meriterande.
Kandidaten ska ha erfarenhet från cellodlingsarbete och kunna arbeta självständigt i ett celllaboratorium. Det är viktigt att kandidaten passar i teamet och tonvikt läggs på personlig lämplighet. En person är berättigad till denna position om han eller hon har uppnått en magisterexamen eller motsvarande.
Villkor
Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.
--[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till en bättre hälsa för alla] ---
Ansökan
Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna.
Din ansökan ska innehålla dessa dokument. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska:
- Ett personligt brev och curriculum vitae
- Eventuella examensarbeten och publikationer
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)
Urval
Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.
Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:
- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet - Analytisk skicklighet - Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning
Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.
Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet!
Anställningsform | Doktorandplats |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Tillträde | snarast möjligt |
Löneform | månadslön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Stockholm |
Län | Stockholms län |
Land | Sverige |
Referensnummer | STÖD 2-5445/2020 |
Kontakt |
|
Publicerat | 2020-12-20 |
Sista ansökningsdag | 2021-01-10 |