Institutionen för molekylär medicin och kirurgi

Vid Institutionen för molekylär medicin och kirurgi (MMK) bedriver vi preklinisk och klinisk forskning inom ett stort antal områden. Till institutionen hör ca 450 forskare, forskarstuderande, lärare samt teknisk och administrativ personal och för närvarande har vi ca 150 doktorander. Institutionen bedriver grundutbildning inom både läkarprogrammet, sjukgymnastprogrammet, biomedicinprogrammet och biomedicinska analytikerprogrammet.

Forskargruppen Integrativ ortopedi söker en doktorand för ett projekt om ”Neuromuskulär elektrisk stimulering för förebyggande av kardiovaskulära sjukdomar”. Forskargruppen består av ortopeder, sjukgymnaster, sjuksköterskor och forskare. Inom forskargruppen ortopedi finns det flera doktorander med kliniska, epidemiologiska och translationella projekt vilket gör att doktoranden kommer att befinna sig i en stimulerande och kreativ miljö.

Projektet

Vi söker nu en doktorand för ett forskningsprojekt som ska undersöka effekterna av neuromuskulär elektrisk stimulering (NMES) för att förebygga venös tromboembolism (VTE), med fokus på koagulation och hemodynamik. Studien kommer att identifiera de bästa punkterna för elektrisk stimulering, med hjälp av manuell sökning och implementering av en automatisk sökning. Blodflöde och topphastighet i perifera vener och artärer kommer att mätas med ultraljuds-doppler. Fibrinolys och koagulationsfaktorer kommer samlas in från blodprover och analyseras medan mikrocirkulation och syresättning av vävnaden kommer att bedömas med hjälp av infraröd spektroskopi. Forskargruppen har flera års erfarenhet av forskning om effekterna av fysisk inaktivitet, immobilisering och risken för dålig läkning och utveckling av djup ventrombos. Forskningsstudierna fokuserar på undersökningar av friska frivilliga och patienter med immobilisering av underbenet.

Dessutom pågår datainsamling från en prospektiv studie STOP Leg Clots (SLC). SLC är en stor, multicenter, randomiserad studie som inkluderar patienter med Akillesseneruptur (n=ca 400) eller fotledsfraktur (n=ca 900). Doktoranden kommer att hjälpa till inom SLC med att samla in data från blodprover (koagulationsfaktorer), mikrodialys (läkningsfaktorer), ultraljuddata (DVT, blodflöde samt senstruktur), och bland annat data på funktionell- och patient rapporterat utfall.

Arbetsuppgifter

Doktorandstudierna motsvarar 4 års heltidsstudier och ska kunna kombineras med klinisk tjänstgöring. Detta inkluderar vetenskapligt arbete, kurser, seminarier och konferenser. Doktoranden kommer att ansvara för datainsamling och dataanalys för varje delstudie som ska ingå i avhandlingen, därtill tillkommer omfattande litteraturgenomgångar och laborativa och bioinformatiska analyser med stöd av erfaren personal, samt förberedelser av vetenskapliga manuskript som försteförfattare.

Behörigheter/kvalifikationer

Vi söker en person med medicinsk bakgrund, med minst 1 års erfarenhet av arbete som läkare, samt tidigare påvisat forskningsintresse med åtminstone en tidigare publikation inom området medicin. Tidigare erfarenheter av NMES, identifikation av de bästa punkterna för elektrisk stimulering, sk. motorpunkter, och arbete med Doppler ultraljud är meriterande. Vi söker en person som förstår svenska och som har minst B2 nivå i Svenska.

Erfarenhet av forskning, statistiska dataanalyser med R-studio, erfarenhet av ultraljud och kunskap om mikrodialys är meriterande, liksom kunskap inom cell-biologi och molekylär biologi. De viktigaste personliga egenskaperna är nyfikenhet, engagemang och tillförlitlighet. Förmåga att samarbeta med andra, tänka flexibelt och samordna projekt är meriterande. Utmärkta kunskaper i engelska i både tal och skrift är en förutsättning.

För att delta i urvalet till en doktorandtjänst måste du uppfylla följande allmänna (A) och särskilda (B) behörighetskrav senast sista ansökningsdag.

Det är ditt ansvar att intyga behörighet genom att följa anvisningarna på webbsidan.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå. 

A) Grundläggande behörighet 

Du uppfyller kravet på grundläggande behörighet för utbildning på forskarnivå om du:

1.har avlagt en examen på avancerad nivå (dvs. magisterexamen), eller
2.har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå/masternivå, eller
3.på något annat sätt i Sverige eller utomlands ha förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*


Följ anvisningarna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du åberopar motsvarande kunskaper, följ instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Krav på särskild behörighet

Du uppfyller kravet på särskild behörighet till utbildning på forskarnivå om du:

- Visar kunskaper i engelska motsvarande kursen Engelska B/Engelska 6 på svensk gymnasieskola.

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Verifiering av dina dokument

Karolinska Institutet kontrollerar äktheten av dina dokument. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagning om styrkande handlingar upptäcks vara bedrägliga. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses utgöra grund för rättsliga åtgärder.

(A) och (B) kan endast styrkas genom dokumentationskravet för utbildning på forskarnivå.

Ansökningsförfarande

Skicka in din ansökan och styrkande handlingar via rekryteringssystemet Varbi. Använd knappen uppe i högra hörnet och följ instruktionerna. Vi föredrar att din ansökan är skriven på engelska, men du kan också ansöka på svenska.

Din ansökan måste innehålla följande dokument:

- Ett personligt brev och en meritförteckning 
- Examensarbeten och eventuella tidigare publikationer 
- Annan dokumentation som visar de önskvärda färdigheter och personliga egenskaper som beskrivs ovan. 
- Handlingar som styrker din allmänna behörighet (se A ovan). 
- Handlingar som styrker din särskilda behörighet (se B ovan)

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Sedan 1901 utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Enligt Riksarkivets föreskrifter arkiveras ansökningshandlingar i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft. Detta gäller dock ej bilagor som är tryckta eller på annat sätt publicerade.

Karolinska Institutet strävar efter att vara en arbetsplats med jämn könsfördelning som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid/Deltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3831/2023
Kontakt
  • Paul Ackermann, professor, paul.ackermann@ki.se
Facklig företrädare
  • Elisabeth Noren-Krog, OFR, elisabeth.noren-krog@ki.se
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Virpi Töhönen, SACO, virpi.tohonen@ki.se
Publicerat 2023-10-09
Sista ansökningsdag 2023-10-30

Tillbaka till lediga jobb