Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Forskargruppen

Du kommer att bli medlem i forskargruppen Obsessive-Compulsive and Related Disorders (OCD-RD) Across the Lifespan Research Group, ledd av professor David Mataix-Cols. Forskargruppen är en engagerande och internationell forskningsmiljö där du får möjlighet att bidra till forskning av hög kvalitet på internationell toppnivå. Forskningsprojekten som genomförs inom gruppen syftar till att förstå de genetiska och miljömässiga riskfaktorerna för OCD-RDs, undersöka de långsiktiga konsekvenserna av OCD-RDs och designa nya interventioner för OCD-RDs och genomföra kliniska prövningar.

Forskargruppen tillhör Centrum för psykiatriforskning (CPF), som är ett samarbete mellan Region Stockholm och Karolinska Institutet. CPF har till uppgift att bedriva och utveckla forskning, undervisning och utveckling inom klinisk psykiatri i Stockholms län. De 24 oberoende forskargrupperna vid CPF täcker en rad ämnen, inklusive depression, ångest, tvångssyndrom, psykoser, personlighetsstörningar, missbruk och självmord.

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Doktoranden kommer att leda ett nytt projekt som fokuserar på utveckling och utvärdering av effekten av en ny digital intervention för tvångssyndrom hos unga med autism. Det övergripande målet är att öka tillgången till specialiserad behandling för denna patientgrupp på nationell nivå. Projektet omfattar 3 studier: en multicentrisk randomiserad kontrollerad studie, en hälsoekonomisk utvärdering och en separat implementeringsstudie. Alla aspekter av forskningen kommer att genomföras i samarbete med tjänsteanvändare, kliniker och andra intressenter för att optimera procedurerna och säkerställa att resultaten är relevanta och överförbara till den verkliga världen.

Under handledning kommer studenten att samordna och utföra alla studier och kommer att vara involverad i alla faser av projektet (t.ex. protokollutveckling, etikansökan, rekrytering, bedömningar, behandlingar, analyser, skriva artiklar). Olika design och metoder är involverade i var och en av de föreslagna studierna, vilket säkerställer att studenten vid slutet av doktorandprogrammet har förvärvat ett brett utbud av överförbara färdigheter.

Den vetenskapliga och kliniska verksamheten relaterade till doktorandprojektet kommer att utvecklas vid Barn- och ungdomspsykiatrisk forskningscentrum belägen på Torsplan, Stockholm. Centret sammanför flera forskargrupper vid Karolinska Institutet och Region Stockholms kliniska tjänster under samma tak, vilket ger en bördig miljö för klinisk forskning och akademisk utbildning.

Tjänsten är delvis finansierad av Karolinska Institutets forskarskola i hälsovetenskap. Den som anställs måste ingå i alla obligatoriska kurser och delta i doktorandaktiviteter inom skolan. På forskarskolans hemsida finns information om projektet och kontaktuppgifter till huvudhandledaren.

Vad erbjuder vi? 

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön. Du får också träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Vi söker en motiverad och entusiastisk kandidat med klinisk erfarenhet inom ett relevant område, såsom klinisk psykologi eller psykiatri. Klinisk erfarenhet av att arbeta med autistiska barn som har psykiatriska samsjukligheter, såsom ångest eller OCD, skulle vara mycket önskvärt. Tidigare dokumenterad erfarenhet av forskning och projektkoordinering är också önskvärt. Goda kunskaper i både svenska och engelska är ett krav.

Eftersom projektet innebär utvärdering av en digital intervention kommer klinisk eller forskningserfarenhet med användning av internetbaserade kognitiva beteendebehandlingar (IKBT) att värderas högt. Förtrogenhet med statistiska analyser och statistiska program är önskvärt. Akademiska färdigheter (t.ex. publicerade artiklar, konferenspresentationer, undervisning) kommer också att värderas.

Kandidaten bör även ha en stark samarbetsförmåga och kunna ta ansvar för arbetsuppgifterna. Kandidaten ska också kunna ta initiativ och vara flexibel för att hantera olika uppgifter effektivt och säkerställa att projektmålen konsekvent uppfylls.

Potentiella kandidater kommer att intervjuas och personliga färdigheter och egenskaper kommer att beaktas vid tillsättning av tjänsten.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

 

 

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Läs mer om Institutionen för klinisk neurovetenskap här
Läs mer om forskargruppen du kommer ingå i här

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet!

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1641/2023
Kontakt
  • Camilla Ingelborn, HR-partner, 08-52483045,camilla.ingelborn@ki.se
  • David Mataix-Cols, Professor/psykolog, david.mataix.cols@ki.se
Facklig företrädare
  • Arsalan Amir, SACO, 08-51773337
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
Publicerat 2023-04-18
Sista ansökningsdag 2023-05-02

Tillbaka till lediga jobb