Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.
Christian Rücks forskargrupp arbetar för att förbättra livet för personer med psykiatriska tillstånd genom att förstå psykiatriska tillstånds uppkomst, uppskatta deras risk och utveckla behandlingar. Forskningsgruppen består av över 30 kollegor. Ett centralt tema i vår forskning är att förhindra självmord, suicid, genom att utveckla mer precis prediktion för riskbedömningar för suicid. Detta innebär också etiska frågor både kring hur riskbedömningar görs i vården idag och hur nya metoder för suicidprediktion kan utformas och användas på ett kliniskt meningsfullt och patientcentrerat sätt. I projektet kommer du att arbeta tillsammans med forskare inom och utanför gruppen med expertis inom bland annat medicinsk etik, klinisk psykiatri, statistisk modellering, medicinsk juridik samt psykiatrisk epidemiologi.
Vi arbetar i en internationell och kliniskt integrerad forskningsmiljö där du kommer att bidra till kliniskt relevant forskning på hög internationell nivå. Under din doktorandutbildning kommer du att få stöd från ett engagerat handledarteam och ha möjlighet till samarbeten inom den större forskargruppen med flera pågående angränsande projekt.
Det huvudsakliga syftet med ditt doktorandprojekt är att undersöka kliniska och etiska frågor kopplade till bedömningar av suicidrisk. Bedömningar av patienters suicidrisk är en central uppgift för psykiatrisk vård men omfattar en hög grad av osäkerhet, vilket innebär kliniska såväl som etiska utmaningar. Projektet innehåller studier av bedömningar och beslutsfattande, där du kommer använda både kvalitativa och kvantitativa metoder och etisk analys. I senare delar av projektet finns möjlighet att själv påverka riktning av forskningen både vad gäller frågor och forskningsmetodik.
Ett övergripande mål är att skapa ett ramverk för patientcentrerade och kliniskt meningsfulla bedömningar av suicidrisk, förankrat i aktuell forskning om suicidprediktion. På lång sikt har dina resultat betydande potential att stödja psykiatrisk vård. Bredden av forskningsmetodologin som ingår i projektet kommer att ge en utmärkt grund för dig att bygga vidare på som framtida oberoende forskare efter genomförd doktorandtjänstgöring. Tjänsten kan kombineras med klinisk tjänstgöring.
Dina huvudsakliga arbetsuppgifter som doktorand är att:
Alla delar kommer att bedrivas under handledning av erfarna forskare.
En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.
För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.
Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.
A) Grundläggande behörighetskrav
Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:
Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.
*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.
B) Särskilt behörighetskrav
Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:
- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).
Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.
Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.
(A) och (B) kan endast styrkas genom dokumentationskravet för forskarutbildning.
Du är en strukturerad och motiverad person med nyfikenhet, god analytisk förmåga och ett särskilt intresse för medicinsk etik och psykiatri. Du har utmärkt förmåga till samarbete och kan anpassa dig till olika samarbetssituationer och projektkrav. Du besitter utmärkt förmåga att uttrycka dig på engelska, såväl skriftligt som muntligt. En betydande del av doktorandprojektet innebär utformande, genomförande och analys av intervjuer och enkäter på svenska, varför flytande svenska är ett krav. Du förväntas uppvisa en hög nivå av noggrannhet, samvetsgrannhet, initiativförmåga, uthållighet och självständighet.
Du har motsvarande masterexamen inom ett relevant område, i första hand medicin och hälsa, beteendevetenskap eller tillämpad etik. Vi ser gärna att du har tidigare erfarenhet av kvalitativ metodik eller enkätstudier. En klinisk bakgrund krävs inte men är meriterande.
Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid. Vid överenskommelse kan även anställningen förläggas på deltid, dock minst 50%.
Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.
Din ansökan ska innehålla dessa dokument:
- Ett personligt brev och curriculum vitae
- Eventuella examensarbeten och publikationer
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)
Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.
Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:
- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning
Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.
Läs mer om forskargruppen du kommer ingå i
Din karriär fortsätter här
Anställningsform | Doktorandplats |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Tillträde | Enligt överenskommelse |
Löneform | Månadslön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Stockholm |
Län | Stockholms län |
Land | Sverige |
Referensnummer | STÖD 2-1404/2025 |
Kontakt |
|
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2025-03-31 |
Sista ansökningsdag | 2025-04-20 |