Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.
Vi söker en doktorand till forskargruppen inom Klinisk fysiologi på Institutionen för molekylär medicin och kirurgi. Gruppen leds av professor Marcus Carlsson och bedriver klinisk, translationell och teknisk forskning inom de diagnostiska metoder som ryms inom den medicinska specialiteten klinisk fysiologi, med fokus på magnetresonsanstomografi (MR) av hjärta och kärl.
Doktorandprojektet berör utveckling av nya diagnostiska metoder för att karakterisera störningar i lungornas cirkulation, främst pulmonell arteriell hypertension. Resultaten väntas även få betydelse för diagnostik av hjärtsvikt med bevarad systolisk funktion. Projektet kommer att involvera patientrekrytering, bildinsamling och vidareutveckling av metoder för bildanalys av MR-bilder insamlade under samtidig kateterisering av hjärtats högra kammare och lungartärerna. Som doktorand kommer du att vara med vi kliniskt motiverade undersökningar med interventionell MR där hjärtat undersöks under samtidig kateterisering. Du kommer att analysera MR-bilder och jämföra med invasiva tryckmätningar från lungornas artärer. Du kommer att vara delaktig vid alla steg i projektet från patientinklusion till publikation
Som doktorand i gruppen kommer du att få utvecklas som forskare i en miljö präglad av expertis inom flera samverkande discipliner där etablerade samarbeten finns både med andra internationellt ledande forskargrupper i fältet och med industrin. Du kommer att tillägna dig breda och djupa kunskaper inom MR, kateterisering, bildanalys, flödesdynamik samt vård och diagnostik av patienter med pulmonell hypertension. Du förväntas med tiden tillägna dig de färdigheter som krävs för att kunna initiera och vara drivande i kliniska forskningsprojekt som kräver interprofessionellt samarbete, utveckling av nya diagnosmetoder och samarbete med andra forskargrupper.
Generellt kommer du även att få verka i en kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.
För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.
Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå
A) Grundläggande behörighetskrav
Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:
Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.
*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.
B) Särskilt behörighetskrav
Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:
- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).
Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.
Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.
Till detta doktorandprojekt söker vi dig som är mindre än sex månader från planerad läkarexamen. Du är både medicinskt och tekniskt intresserad. Vidare har du ett intresse för och befintliga kunskaper inom kardiologi och hemodynamik. Du bör även besitta grundläggande kunskaper om fysikaliska principer som är relevanta för magnetisk resonanstomografi (MR) generellt och för bildinsamling med faskontrastsekvens specifikt. Tidigare dokumenterat forskningsintresse, exempelvis genom inskickat abstract till internationell konferens, är meriterande. Vi efterfrågar grundläggande kunskaper inom programmeringsspråken MATLAB, Python och/eller R. Vi ser att du har en fallenhet för vetenskaplig kommunikation i muntlig och skriftlig form och att du tycker om att samarbeta inom ett interprofessionellt team. Flytande engelska och svenska kunskaper krävs för att kunna kommunicera obehindrat med både patienter, kollegor i teamet och internationella samarbetspartners.
Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid. Att kombinera klinisk tjänstgöring med doktorandstudier är möjligt.
Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.
Din ansökan ska innehålla dessa dokument:
- Ett personligt brev och curriculum vitae
- Eventuella examensarbeten och publikationer
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)
Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.
Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:
- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning
Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.
Björn Wieslander | Karolinska Institutet
Anställningsform | Doktorandplats |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Stockholm |
Län | Stockholms län |
Land | Sverige |
Referensnummer | STÖD 2-488/2025 |
Kontakt |
|
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2025-01-29 |
Sista ansökningsdag | 2025-02-19 |