Vill du bidra till en bättre hälsa för alla?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Forskargruppen

Vår forskargrupp består av seniora och juniora forskare, administratörer, optiker och ögonläkare. Arbetsmiljön är stimulerande, aktiv och kreativ. Forskargruppen studerar synfunktion och ögats strukturer i friska ögon och vid olika ögon- och neurologiska sjukdomar. Vår verksamhet ansvarar för ett stort antal utbildningar inom ögonvård. Vi driver en utbildningsklinik med tillgång till toppmodern undersökningsutrustning. Vi arbetar välorganiserat, har ett strukturerat doktorandprogram, och aktiv seminarieverksamhet. Vi har ett etablerat samarbete med andra forskargrupper både inom vår institution och med olika nationella och internationella forskargrupper.

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Korneal ektasi är en icke-inflammatorisk sjukdom som resulterar i uttunning och utbuktning av hornhinnan vilket påverkar dess grundläggande optiska egenskaper. Eftersom korneal ektasi försämrar synen vid ung ålder och kännetecknas av en progressiv karaktär är tidigt upptäckt viktig. En tidig behandling förbättrar den synrelaterade livskvaliteten för patienterna och har även den socioekonomiska implikationen.

Doktorandprojektet syftar till att förbättra hornhinnediagnostiken och keratokonusvården och i projektet kommer doktoranden kommer att samarbeta med hornhinnekliniken vid S:t Eriks Ögonsjukhus. I rollen som doktorand kommer du bland annat hantera databaser, utföra mätningar med olika oftalmologiska avbildningsinstrument hos patienter med olika typer av hornhinneektasier i olika stadier, samt bedöma deras synfunktion vid olika tidpunkter. Slutligen kommer du att designa och hantera bildanalysalgoritmer. Doktoranden kommer även att ha en ledande roll i projekten och driva dem tillsammans med handledare. Projekten är tvärvetenskapliga och handledarteamet består av yrkespersoner med olika kompetenser.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Vi söker dig som är legitimerad optiker med behörighet att rekvirera diagnostiska preparat. Du ska även ha omfattande erfarenhet av arbete med avbildning av ögats främre segment med metoder som topograf och optisk koherens tomografi, funktionell syn mätningar, samt ha erfarenhet av att självständigt bedöma och tolka utfallet av dessa undersökningar. Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift är ett krav.

Erfarenhet av att arbeta i en interprofessionell miljö är meriterande. Detta projekt involverar bildanalys av främre segmentbilder, kandidaten bör ha viss erfarenhet av bildanalys. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper i denna rekrytering. Det förväntas att doktoranden tar en aktiv roll i projektet och är villig och kapabel att arbeta självständigt.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae
- Eventuella examensarbeten och publikationer
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Läs mer om forskargruppen du kommer att ingå i
Din karriär fortsätter här

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet!

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-292/2024
Kontakt
  • Alberto Dominguez Vicent, Biträdande Lektor, alberto.dominguez.vicent@ki.se
  • Camilla Ingelborn, HR-partner, camilla.ingelborn@ki.se,08-52483045
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
Publicerat 2024-01-22
Sista ansökningsdag 2024-02-11

Tillbaka till lediga jobb