Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Forskargruppen

Doktorandplatsen är placerad inom Marie Wahren-Herlenius forskargrupp vid Avdelningen för reumatologi, Institutionen för Medicin, Solna. Gruppen har sina lokaler vid Centrum för Molekylär Medicin, CMM. Gruppens studier är fokuserade till systemisk autoimmunitet, och hur fostret påverkas vid graviditet hos kvinnor med autoimmun sjukdom. Målsättningen är att genom klinisk och mekanistisk förståelse av sjukdomsförlopp utveckla prevention och ny behandling.

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Sjögrens syndrom är ett systemiskt reumatiskt autoimmunt tillstånd som kännetecknas av autoantikroppar mot Ro/SSA och La/SSB-antigenerna. Under graviditeten transporteras moderns autoantikroppar över moderkakan och påverkar barnet. Detta kan leda till ett neonatalt lupussyndrom, inklusive ett medfött hjärtblock med hög dödlighet. Tidigare kliniska studier visar att behandling med fluorerade steroider under den akuta fasen kan reversera blocket och leda till avsevärt minskad dödlighet. Detta kräver dock övervakning med doppler/ekokardiografi av en högutbildad specialist under mottaglighetsveckorna. För närvarande är ingen annan biomarkör än Ro/SSA-autoantikroppar känd eller kliniskt använd, vilket innebär att medfödda hjärtblock endast utvecklas i 2/100 övervakade graviditeter. Även om fosterliv därmed kan räddas är detta både ineffektiv användning av sjukvårdsresurser och onödig stress för Ro/SSA-positiva gravida mammor som kanske inte är i riskzonen. Även om höga doser steroider kan reversera ett AV-block under utveckling har denna behandling negativa effekter inklusive fostertillväxtstörningar. Bristen på behandlingsalternativ beror på vår bristande förståelse för den patogena processen i medfödda hjärtblock. Detta doktorandprojekt syftar därför till att identifiera kliniskt användbara biomarkörer och dissekera de patogena mekanismerna för medfödda hjärtblock med hjälp av biobankade och nyinsamlade biomaterial från patienter tillsammans med in vitro cellulärt och molekylärt baserade metoder.

Studenten förväntas under handledning få breda kunskaper och systematisk förståelse för forskningsfältet och specialkunskaper inom projektområdet, att bekanta sig med forskningsmetodik i allmänhet och de för projektet specifika metoderna, att skaffa sig kapacitet för vetenskaplig analys och syntes, samt att självständigt och kritiskt granska och bedöma nya och komplexa fenomen. Studenten skall också på ett avgörande sätt bidra till författandet av vetenskapliga artiklar med utgångspunkt från projektet, samt skriva en litteraturgenomgång av forskningsfältet inför halvtidsgranskningen och avhandlingen till disputationen.]

Vad erbjuder vi? 

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Vi söker en entusiastisk student med medicinsk examen och erfarenhet från området reumatologi och immunologiska metoder. Kunskap om och erfarenhet av arbete med humana biomaterial och autoantikropparna Ro/SSA och La/SSB är meriterande. Kandidaten ska ha förmågan att utvecklas till en självständig forskare, men även ha goda förmågor för lagarbete och vetenskapligt samarbete med andra forskare, post doc och studenter på laboratoriet. Den sökande ska vara organiserad, noggrann, proaktiv och en duktig problemlösare. Vidare kommer den framgångsrika kandidaten att delta i nationella och internationella nätverk, så engelska språkkunskaper på hög nivå krävs.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

--[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till en bättre hälsa för alla] ---

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Forskargrupp Marie Wahren-Herlenius Vi finns på Centrum för molekylär medicin och projektet genomförs i nära samarbete med Barnkardiologisk enhet på Astrid Lindgrens barnsjukhus. 

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-5060/2023
Kontakt
  • Marie Wahren-Herlenius, marie.wahren@ki.se
Facklig företrädare
  • Afsar Rahbar OFR, Afsar.Rahbar@ki.se
  • Louisa Cheung, SACO, Louisa.Cheung@ki.se
Publicerat 2023-12-13
Sista ansökningsdag 2023-12-26

Tillbaka till lediga jobb