Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Avdelningen för arbetsterapi

Avdelningen för arbetsterapi har idag ca 40 anställda som är lärare, forskare, doktorander och administratörer samt ett stort internationellt kontaktnät. Vid avdelningen bedrivs utbildning, forskning och forskarutbildning i arbetsterapi. Forskningen och forskarutbildningen är nationellt och internationellt ledande inom området arbetsterapi. Vi har återkommande avdelningssaktiviteter för att understödja kunskapsutveckling och psykosocial trivsel. Avdelningen finns i Flemingsberg alldeles intill Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge.

Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle

Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 450 anställda och en omsättning på 497 miljoner år 2019, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.

Forskargruppen

Projektet är ett samarbete mellan avdelningarna Arbetsterapi och Fysioterapi samt även med forskare i Luleå och Jönköping vilket innebär att man som doktorand kommer att få tillgång till ett brett nätverk av forskare. Som doktorand kommer man att anställas på avdelningen för Arbetsterapi och tillhöra forskargruppen HELD https://ki.se/nvs/forskargruppen-held och vara anknuten till forskargruppen Rehabilitering, samverkan och åldrande https://ki.se/en/nvs/rehabilitation-collaboration-and-aging

Forskare från olika professioner är inblandade i forskargruppen och bidrar med tvärvetenskaplig expertis inom arbetsterapi, IT och kommunikation, sjukgymnastik/fysioterapi, rehabilitering och implementeringsvetenskap. Som doktorand kommer det finnas möjlighet att delta i flera aktiviteter, både pedagogiska och sociala, tillsammans med andra doktorander och master studenter i forskargruppen HELD samt forskargruppen för projektet. Det arrangeras regelbundet seminarier där doktoranderna har möjlighet att presentera manuskript och få kritik också från läsare utanför forskargruppen. Det genomförs också en doktorandvecka som äger rum två gånger per år. Som doktorand delar man kontor med andra doktorander på avdelningen.

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Doktoranden kommer att bli antagen till Forskarskolan i hälsovetenskap (FiH) vid Karolinska Institutet. Doktorandprojektet är en del av ett större tvärprofessionellt forskningsprogram där syftet är att undersöka i vilken grad hemrehabilitering är baserat på evidens och dess effekt på äldre personers livskvalitet och oberoende i dagliga aktiviteter. Inom projekt undersöks även vilken effekt hemrehabiliteringens har för äldre personernas välbefinnande, deltagande i dagliga aktiviteter, vårdkonsumtion, och nöjdhet med hemrehabiliteringen samt vilken samverkan som sker mellan hemrehabilitering, socialtjänst och hälso- och sjukvård. Studien är upplagd utifrån metoden realistisk utvärdering där man tar fram en programteori som ligger till grund för utvärdering. Viktiga beståndsdelar i metoden är att identifiera kontext, mekanismer och utfall. Projektet kommer att genomföras i Stockholm, Jönköping och Luleå som reflekterar olika delar av landet i relation till storlek och olika vårdorganisationer.

En systematisk litteraturstudie kommer vara en del i utvecklingen av programteorin för hemrehabilitering till äldre personer. Som doktorand kommer man även få tillfälle att arbeta med observationer och intervjuer samt data som samlas in genom enkäter och journalgranskning. Doktoranden kommer således i sin forskarutbildning att lära sig att kombinera kvalitativa och kvantitativa forskningsansatser vilket är en styrka när det handlar om att studera komplexa interventioner. Under projektet förväntas doktoranden under handledning att aktivt söka kunskap, samla data, analysera data, sammanställa resultaten och rapportera i form av vetenskapliga artiklar. I forskarutbildningen ingår också forskarutbildningskurser och presentationer vid nationella och internationella konferenser.

Vad erbjuder vi? 

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön. Du får också träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Vi söker en motiverad person med intresse och drivkraft att utveckla och utvärdera rehabilitering i hemmet för äldre personer. Den är meriterande att kandidaten har yrkeserfarenhet från hälso- och sjukvård, exempelvis har man erfarenheter av att som arbetsterapeut, fysioterapeut eller sjuksköterska ha arbetat med hemrehabilitering. Mycket goda kunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift, är ett krav då projektet innebär att kommunicera och intervjua äldre personer och yrkesverksamma samt analysera text på svenska och engelska, samt skriva, presentera och publicera vetenskapliga texter.

Den sökande förväntas vara ambitiös, strukturerad och analytisk. Personen vi söker kan även samarbeta bra i ett tvärvetenskapligt team, samtidigt som hen kan ta eget initiativ till att söka kunskap och att utveckla självständighet.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

https://ki.se/nvs/forskarskolan-i-halsovetenskap-fih

https://ki.se/nvs/halsa-i-vardagen-hos-personer-med-neurologiska-funktionsnedsattningar-held

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt ök
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-854/2023
Kontakt
  • Susanne Guidetti, 08-52483735
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
Publicerat 2023-03-02
Sista ansökningsdag 2023-03-16

Tillbaka till lediga jobb