Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Forskargruppen

Pia Enebrinks forskargrupps främsta fokus rör frågor om evidens och fördjupad kunskap kring evidensbaserade insatser. Projekten rör psykisk hälsa från förskoleåldern till vuxna år. I dagsläget har gruppen pågående forskningsprojekt om olika slags föräldrastödsinsatser, projekt om barn och ungdomar med trotsigt, aggressivt beteende, samt projekt som rör hur anställningsförhållanden, arbetsvillkor och organisatorisk kontext påverkar individers psykiska hälsa och säkerhetsarbete. I det aktuella forskningsprojektet är kontexten för studien kommersiell luftfart med fokus på trafikpiloter.

Till forskningsprojektet ”Kvalifikationer för framtidens luftfart. Validering, utveckling och optimering av urvalsinstrument och lämplighetstester för piloter” söker vi en legitimerad examinerad psykolog, med erfarenhet av testning och lämplighetsprövning för att bidra till säkra luftrumstransporter inom den svenska kommersiella luftfarten.

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Det aktuella forskningsprojektet syftar till att öka kunskapen kring vilka förmågor och kapaciteter som bäst predicerar lämplighet för pilotyrket i förhållande till de operativa och arbetsmiljömässiga förutsättningar som idag råder inom flygindustrin. Projektet är designat att, i relation till Trafikverkets prioriterade forsknings- och innovationsinsatser, bidra till att säkerställa relevant nivå av flygsäkerhet genom robusta och hållbara flygoperationer genom metod- och teknikutveckling. Projektets resultat förväntas bidra med praktiskt användbar kunskap som kan ge högre tillförlitlighet och säkerhet i urvalsförfarandet av piloter, samt kunna utgöra underlag för framtida nationella standards och riktlinjer.

I projektet kommer i huvudsak kvantitativa forskningsmetoder att användas, men kvalitativa inslag förekommer. Data kommer att samlas in från flygpsykologiska lämplighetsprövningar, från operativa test under pilotutbildning, från kommersiellt flyg samt genom experimentell studiedesign. Doktoranden kommer att arbeta med såväl forskningsdesign och rekrytering som datainsamlingar. I arbetsuppgifterna ingår att koordinera de planerade studierna samt vara direkt involverad i dataanalys, tolkning och presentation av resultat, författande av vetenskapliga artiklar samt samarbete med andra forskargrupper inom det flygpsykologiska fältet.

Vad erbjuder vi? 

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön. Du får också träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Sökande ska ha psykologexamen och vara legitimerad psykolog. Sökande bör ha erfarenhet av arbete som psykolog inom det arbets- och organisationspsykologiska fältet, gärna med erfarenhet av bedömningar. Det är särskilt meriterande med erfarenhet av arbete inom flygpsykologisk verksamhet, liksom erfarenhet av forskning inom det flygpsykologiska fältet. 

Vi önskar att sökande har ett stort intresse av att bidra till förbättrad förståelse för den prediktiva validiteten i lämplighetsprövning, arbetsmiljö, psykisk hälsa och ytterst till säkra luftrumstransporter inom den svenska kommersiella luftfarten.

Det är viktigt att den sökande har relevant klinisk erfarenhet som psykolog, vilket exempelvis kan innebära att ha arbetat med bedömning och/eller utredning. Det är extra meriterande om den sökande har erfarenhet av kliniska bedömningar och lämplighetsprövningar inom det flygpsykologiska fältet. Vi ser gärna att du även har kognitiv beteendeterapeutisk psykologisk kunskap.

Grundläggande kunskap och erfarenhet av de datainsamlingsmetoder som kommer att användas i forskningsprojektet fordras, liksom erfarenhet av att skriva vetenskapliga texter eller artiklar. Sökande måste också ha mycket goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift. Arbetet innefattar utåtriktade, kunskapsspridande aktiviteter till olika aktörer, varför muntlig framställningsförmåga och erfarenhet av presentation- och föreläsningsaktiviteter på både svenska och engelska är fördelaktigt. Sökande bör dessutom ha god kommunikationsförmåga, vara noggrann och strukturerad med hög ansvarskänsla, initiativkraft och förmåga till självständigt arbete. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

 

Läs mer om Pia Enebrinks forskargrupp och Avdelningen för psykologi här.

 

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet!

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1618/2022
Kontakt
  • Marika Melin, Adjunkt, marika.melin@ki.se
  • Lisa Rister, HR-partner, lisa.rister@ki.se,08-52483287
Facklig företrädare
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
  • Arsalan Amir, SACO, 08-51773337
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2022-04-08
Sista ansökningsdag 2022-04-22

Tillbaka till lediga jobb