Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Forskargruppen

Christian Rücks forskargrupp arbetar för att förbättra livet för personer med psykiatriska tillstånd genom att förstå deras uppkomst, uppskatta deras risk och utveckla behandlingar. Ett centralt tema i vår forskning är att utveckla mer precisa prediktionsmodeller för både risken för, samt konsekvenserna av, psykiatriska tillstånd.

Du kommer ingå i det tvärvetenskapliga modelleringsteamet som leds av John Wallert. Teamet består av sju medlemmar (doktorander, postdoktorer och en forskningsassistent) med olika expertisområden (kliniskt arbete, datavetenskap, statistisk modellering, epidemiologi) från olika länder som arbetar tillsammans med både prediktiv modeller och kausal modellering av negativa utfall för psykiatriska patienter. Vi arbetar i en kliniskt integrerad forskningsmiljö där du kommer att ha möjlighet att bidra till kliniskt relevant forskning på hög internationell nivå. Den större Rück-forskningsgruppen består av över 30 blivande kollegor. Under din doktorandutbildning kommer du att få omfattande stöd från det motiverade handledarteamet, modelleringsteamet och forskargruppen. 

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Det huvudsakliga syftet med ditt doktorandprojekt är att förbättra riskprediktionen och därmed bedömningen av patienter inom psykiatrisk tvångsvård (LPT) inför deras utskrivning från sjukhuset. I Sverige behandlas cirka 8 000 personer årligen inom LPT genom lagstadgat tvång (Lag (1991:1128) om Psykiatrisk Tvångsvård). Patienter inom LPT behandlas mot sin vilja eftersom de motsätter sig frivillig vård men bedöms samtidigt ha ett oundgängligt behov av vård. Patienter inom LPT utgör en hög-risk subgrupp av patienter som kräver betydande kliniska och juridiska resurser. Trots detta vet vi idag förvånansvärt lite om deras risk för självskada, akut återinläggning och suicid efter utskrivning. Detta innebär att kliniker i dagsläget förlitar sig mycket på sin subjektiva bedömning och begränsad data för att bedöma patienternas risk och besluta om utskrivning efter LPT. Att fatta beslut om utskrivning för dessa patienter utgör en högrisksituation, men det saknas forskning som kan stödja klinikernas beslut. I detta projekt kommer du att tillämpa både kvalitativ forskning och modern statistisk modellering applicerad på populationsdata för att skapa ett träffsäkert riskkalkylator som kan hjälpa kliniker att fatta bättre utskrivningsbeslut för framtida LPT-patienter.

Ditt projekt har tre delmål. Först kommer du genomföra en kvalitativ genomförbarhetsstudie tillsammans med kliniker som arbetar med LPT för att undersöka deras åsikter om när och hur riskkalkylatorn bör användas, vad den ska förutsäga och hur användargränssnittet ska utformas. För det andra kommer vi att tillämpa både traditionell statistisk modellering och maskininlärning för att kvantitativt utveckla och internt validera riskberäknaren. Länkade nationella registerdata från mer än 70 000 individer som skrivits ut från LPT – den största och mest representativa databasen av sitt slag i världen – kommer att användas. För det tredje kommer vi att initiera en intern pilot som en del av en större klinisk randomiserad prövning för att testa riskberäknaren i klinisk miljö. Den fullskaliga prövningen kommer att skatta den kausala effekten av riskberäknaren på (a) beslutsprocessen för utskrivning och (b) efterföljande kliniska patientutfall.

Ditt doktorandprojekt ger en unik möjlighet att ta fram och utvärdera den första population-baserade riskkalkylatorn för LPT-patienter. Som beslutsstöd kommer kalkylatorn och den noggranna prövningen av denna att tillföra ett nytt kvantitativt stöd till den nuvarande beslutsprocessen på kliniken. På lång sikt har dina resultat betydande potential att stödja, vård och uppföljning av patienter  efter LPT samt en mer effektiv resursallokering. Bredden av forskningsmetodologin som ingår i projektet kommer att ge en utmärkt grund för dig att bygga vidare på som framtida oberoende forskare efter genomförd doktorandtjänstgöring. Vi ser att tjänsten kan kombineras med klinisk tjänstgöring. 

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter som doktorand:

  • Leda och koordinera de involverade samarbetspartnerna på olika nivåer av projektet både i Sverige och utomlands.
  • Genomföra doktorandutbildning, inklusive kurser och andra forskningsrelaterade aktiviteter.
  • Leda fokusgrupper och tillämpa kvalitativ metodik.
  • Delta i design och utveckling av riskberäknaren.
  • Genomföra statistiska analyser med en gradvis ökande komplexitet.
  • Utforma etiska ansökningar och delta i den slutliga designen och genomförandet av en registerbaserad randomiserad kontrollerad prövning på kliniken.
  • Skriva vetenskapliga rapporter, presentera på internationella konferenser och hålla föreläsningar om vårt arbete för intressenter och andra delar av den kliniska vetenskapliga gemenskapen.

Vad erbjuder vi? 

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Du är en mycket strukturerad och motiverad lagspelare med utmärkt analytisk förmåga och ett särskilt intresse för riskskattningar. En särskild klinisk bakgrund krävs inte men är meriterande. Det är viktigt att du tycker om att koordinera och leda komplexa projekt med flera intressenter. Du är bekväm med att interagera med andra individer och kan anpassa dig till olika samarbetssituationer och projektkrav, eftersom dessa delvis kommer att variera över tid. Du besitter utmärkt förmåga att uttrycka dig på engelska, såväl skriftligt som muntligt. Eftersom en betydande del av doktorandprojektet innebär praktiskt arbete på plats, är även flytande svenska ett krav. Det krävs att du har en masterexamen (MSc) inom antingen ett hälsorelaterat område eller biostatistik, datavetenskap eller liknande. Erfarenhet av kodning i R, Python eller liknande programmeringsspråk är meriterande. Tidigare erfarenhet av projektledning, prediktiv modellering, kvalitativ metod, storskalig observationsforskning eller registerbaserad forskning, epidemiologi, biostatistik och datainsamling är fördelaktigt. Du förväntas uppvisa en hög nivå av noggrannhet, samvetsgrannhet, initiativförmåga, uthållighet och självständighet. 

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid. Vid överenskommelse kan även anställningen förläggas på 8 år på deltid (50 procents omfattning).  

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Läs mer om forskargruppen du kommer ingå i
Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet!

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Flemingsberg
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-226/2025
Kontakt
  • John Wallert, Teamledare, john.wallert@ki.se
  • Camilla Ingelborn, HR-partner, 08-52483045,camilla.ingelborn@ki.se
Facklig företrädare
  • Arsalan Amir, SACO, 070-4831165
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2025-01-21
Sista ansökningsdag 2025-02-10
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb